Vichy Catalan és una marca d’aigua procedent d’una font a Girona (Catalunya), i a Barcelona es beu molt. L’aigua de Pineo prové de fonts situades a la natura pristina i protegida d’Estamariu, als Pirineus catalans. L’aigua de Pineo va directament de la font a les ampolles de vidre de forma que l’aigua resta pura i natural.

Ens vam preguntar com compararien els resultats de les proves d’aquestes dues aigües minerals. Sota l’etiqueta Vichy Catalan es troben diverses marques d’aigua, com ara Vichy Catalan, Vichy Barcelona, VCH Barcelona, Font d’or, Malavelle, Font del Regas, Mondariz, Monte Pinos, Fuent Pinos, Les Creus, Sant Hilari, Fuente estrella, Fuente del Val. En aquesta prova comparem Vichy Catalan amb Pineo.

  Vichy Catalan Pineo Intens
Sodi 1 100 mg 0,9 mg
Bicarbonat 2031 – 2081 mg 248 mg
Sulfat 46 mg 7,9 mg
Clorur 584 – 680 mg 1,9 mg
Fluorur 1 mg 0
Liti 1,3 mg 0

 

Minerals en Vichy Catalan i en Pineo Intens

L’aigua mineral amb residu sec (què és el residu sec? Llegeix-lo aquí) d’entre 50 i 500 mg per litre és molt recomanada pel consum diari. L’aigua amb un residu sec de més de 500 mg per litre té massa minerals pel consum diari. A causa d’això es produeix un desequilibri al nostre cos i massa minerals inorgànics als nostres intestins.

Pineo té un residu sec de 223 mg per litre i resta perfectamente dintre dels limits adequats pel consum diari. En canvi, Vichy Catalan té un residu sec d’entre 2900 i 3843 mg per litre.

Turistes i catalans prefereixen Pineo Intens a través de Vichy Catalan

La gran prova de tast confirma que el 94,7% dels turistes prefereixen Pineo Intense a Vichy Catalan. El 52% dels catalans també prefereixen Pineo Intens a Vichy Catalan. És sorprenent que la generació més jove dels catalans es decanta, amb diferència, per Pineo. Els catalans més grans trien Vichy Catalan.

La prova es va dur a terme a Casa Turin i Castelldefells. 190 turistes i 163 catalans van participar en el tast. El xef Santi Santamaria amb 8 estrelles Michelin sabia per què va triar Pineo per als seus clients.

Declaracions sobre l’aigua mineral

Hem extret unes quantes declaracions angoixants de la tesi Aigua mineral natural embotellada a Catalunya: origen i evolució geogràfica del seu consum i producció d’ Alexandre Nobajas i Ganau, lligada a la Universitat de Barcelona.

“Algunes aigües minerals són perilloses si es consumeixen com aigua de taula. Algunes aigües són excel.lents si es beuen amb moderació, però es tornen perilloses consumides en grans quantitats. Per exemple, no s’hauria de beure al dia més de 3 gots d’aigua de Caldes de Malavella i Vichy i això amb pauses pel mig. Més de tres gots podria ser perillós per determinades persones. L’aigua de Vichy i similars no són aigües de taula, perquè la seva mineralització és massa intensa.” pàgina 155-156

“El 19 de desembre de 2010 hi va ocórrer un terratrèmol, amb el seu epicentre a dos kilòmetres sota Caldes de Malavella. Després del terratrèmol, la capacitat de les fonts va reduir-se i algunes fonts inclús es van assecar completament.” Pàgina 225

Les dues marques que sobresurten com extremadament radioactives en dos informes són Pedras Salgadas de Portugal i Vichy Catalan d’Espanya. Segons Vichy Catalan, s’han introduit sistemes per reduir la quantitat de radiació, així doncs ja no és tant radioactiva (Food Standards Agency 2004).

“Un altre problema ocorre quan aquestes aigües minerals? es donen a nens petits, ja que l’absorció de radioactivitat depèn del pes de la persona. Però com aquesta aigua no és adient per nens degut al seu alt nivell de mineralització, això no hauria de ser cap problema.” Pàgina 236

El límit aconsellat per l’Organització Mundial de la Salut (WHO) és de vegades més baix que el límit legal.

“Les marques d’aigua mineral amb fonts d’aigua radioactiva es desvien de les seves fonts d’aigua originals, però no ho anuncien a les seves pàgines web o a les etiquetes de les seves ampolles.” Pàgina 237