Plàstic a l’aigua potable, a tot arreu i molt verinós.

El 90 % de les aigües minerals contenen plàstic. En tenen Evian, Nestlé pur life, Fiji, Gerolsteiner i San Pellegrino. Però no Pineo (informes i analisis).

259 ampolles de plàstic de nou països i 11 marques han sigut analitzades per la universitat de Nova York. El 90 % d’aquestes aigües contenien microplàstics. De mitjana 325 partícules i un màxim de 10.000 microplàstics….. Principalment s’ha trobat Polipropilè, Niló i polietilentereftalat (PET). La marca de luxe Fidji, que es ven com l’aigua que no ha tocat mai un ésser humà, contenia 12 partícules per litre.

El professor Sherri Mason, que dirigia la investigació, afirma el següent:

„Crec que la major part ve de les ampolles en si, dels taps i del procés d’envasat.“

Altres estudis del Prof. Mason demostrava que l’aigua envasa en vidre i l’aigua corrent també contenen microplàstics. L’aigua envasa en envasos de plàstic conté el doble de partícules.

Plàstic en el 83 % de l’aigua corrent. Present a tot arreu, menys a Pineo.

Així vaig topar amb un article que deia que la societat mediambiental recomanava substituir les canonades de plom per les de plàstic. Canonades de plom on migrava part d’aquest metall a l’aigua. Ens trobem les mateixes migracions amb el plàstic. Cap dels dos és sa.

El setembre de 2018 un estudi demostrava que el 83 % de conductes d’aigua potable estaven afectades per microplàstics. A Europa (el millor continent) trobem microplàstics en el 72 % d’aigua corrent i que la mitjana europea és de 4 parts de microplàstics per litre. Els EUA tenen una mitjana molt pitjor. El pitjor dels països en dues xifres: 94,4 % de microplàstics en l’aigua corrent i 9,6 partícules per litre.

Sal marina, mel, cervesa i fins i tot l’aire tenen aquestes micropartícules. Un altre estudi demostrava que a Paris plovien anualment 10.000 kg de microplàstics.

Que aquests provoquen càncer, fan perillar la nostra reproducció i que interfereixen en l’equilibri hormonal, és demostrat científicament des de fa anys. I pitjor encara: aquests plàstics absorbeixen molts productes químics, que acaben en els nostres intestins, i es queden parcialment per sempre. Segons la OMS una quarta part de la mortalitat infantil inferiors a quatre anys és deguda al medi ambient. Un sol rentat de roba avoca 250.000 fins 700.000 fibres a la xarxa d’aigua corrent.

Els microplàstics són partícules inferiors als 5 mm. Són un amenaça per la vida al mar i per l’ésser humà.

Els científics avisen: “El microplàstics són una amenaça per Mantes, taurons i balenes.” També pels animals, que cada dia filtren molta aigua pel Plàncton. Aquests microplàstics i productes químics s’acumulen als greixos d’aquests peixos i influenciar la seva reproducció, evolució i creixement. Són un perill per la vida dels peixos en general i les aus que s’alimenten d’aquests. Cada tercer peix que mengem conté microplàstics. També les ostres i altres mol·luscs que filtren l’aigua.

On és més gran la càrrega de microplàstics?

Al mediterrani, golf de Mèxic, al gols de Bengala i al triangle de coralls (de Malàisia fins les Salomó). Algunes d’aquestes partícules són tant petites, que passen fàcilment de l’intestí al sistema limfàtic (gangli limfàtic) i a la sang (fetge). Però les partícules que queden a la paret de l’intestí, perjudiquen el nostre sistema immunològic.

El nostre futur és un malson de plàstic, com per exemple tota la il·lusió del PET. Pineo només vol envasar en vidre.

Per segon s’envasen 3.400 ampolles de plàstic de Coca Cola, 20.000 ampolles d’altres fabricants i es produeixen 160.000 bosses de plàstic per segon. El 10 % a escala mundial es recicla i un altre 10 % acaben als oceans. 1 de cada 4 ampolles de plàstic és de Coca-Cola. Només el 7% d’ampolles reciclades acaba sent un altre ampolla.

Alguna cosa fem malament quan cada any consumim 82 mil milions de kg de plàstic amb les nostres compres. Els científics calculen que aquesta xifra es doblarà fins el 2020 sobretot pel creixement de països africans i asiàtics que s’acosten a les nostres xifres de consum. Amb la quantitat que es produeix en una hora es pot cobrir dues vegades la superfícies de França. En deu anys es creu que es doblarà la quantitat de macro plàstics flotant als oceans. Aquesta sopa de macro plàstics dels oceans cobreix una superfície de 700 vegades Bèlgica i més gran que Rússia. Segurament hi ha 6 vegades més plàstic que plàncton als mars.

Reciclar? Mundialment només es recicla el 10% en plàstics de la mateixa qualitat o inferior.
A l’Europa occidental és de mitjana un 30 % i a Bèlgica un 40 %. Encara que Bèlgica sigui puntera falten per reciclar el 60 % restant. Reciclar més val més diners.

La il·lusió del PET? El 2013 la Coca Cola volia reciclar fins el 2020 el 75 % de les seves ampolles.
Però avui en dia encara recicla menys que el 2013. Coca Cola continua produint 120 mil milions d’ampolles de plàstic. I cada anys empaqueta cada cop amb més plàstic. L’any 2008 Coca Cola envasava el 48 % de les seves begudes en plàstic, avui és més del 60 %.

Un estudi de 25 anys demostra que el 70 % del 70 % de les ampolles i llaunes no es reciclen.
Pineo només envasar en vidre. Això és un cost molt elevat per Pineo, Però aquests valors ecològics són la nostra filosofia. Envasem aigua sense microplàstics que brolla de la muntanya.

Practiqui la consciència del plàstic.
Posi els propers 10 plàstics de productes que passin per les seves mans de forma separada sobre la taula. Sis d’aquests mai es reciclaran. Un d’aquests encara estarà a l’oceà d’aquí 500 anys. I cinc peces encara estaran al terra.