Afortunadament, l’aigua mineral natural Pineo està lliure de liti

Les dones embarassades han de desconfiar de l’aigua de l’aixeta? Un nou estudi a gran escala (1) publicat la setmana passada al Journal of the American Medical Association mostra que els nadons les mares dels quals han estat exposades a concentracions més altes de liti a l’aigua de l’aixeta durant l’embaràs semblen tenir un major risc de TEA (trastorn de l’espectre autista). ).

Un equip d’investigadors de Yale i UCLA es va unir amb col·legues de Dinamarca per analitzar els nivells de liti a 151 serveis públics d’aigua a Dinamarca a tot el país. Aquests proporcionen el subministrament d’aigua a aproximadament la meitat de la població danesa. Utilitzant una base de dades nacional de pacients amb trastorns psiquiàtrics, els investigadors van trobar que entre el 2000 i el 2013 hi havia 8.842 nens nascuts amb autisme i més de 43.000 nens al mateix lloc i temps sense autisme.

Link tussen Lithium en autisme

La investigació mostra que si una dona embarassada està exposada a concentracions més altes de liti a l’aigua de l’aixeta, hi ha un major risc de TEA.

“Qualsevol contaminant de l’aigua potable que pugui afectar el cervell humà en desenvolupament mereix una investigació intensiva… Aquesta investigació se centra especialment en l’embaràs i el primer any de vida, perquè aquests són els períodes més vulnerables…”

Beate Ritz, autora principal d’aquest estudi, professora de neurologia a la David Geffen School of Medicine de la UCLA i professora d’epidemiologia i salut ambiental a la UCLA Fielding School of Public Health

Els danesos beuen principalment aigua de l’aixeta en lloc d’aigua embotellada

Les àmplies bases de dades per als ciutadans i un sistema robust per mesurar traces de metalls i altres contaminants a l’aigua van fer que Dinamarca sigui ideal per a aquest estudi. El consum danès d’aigua embotellada també es troba entre els més baixos d’Europa, la qual cosa significa que els danesos beuen majoritàriament aigua de l’aixeta. La presència de liti varia dràsticament a tot el país, de 0,6 a 30,7 μg per litre d’aigua, sent 11,6 la mitjana. L’estudi va trobar que a mesura que augmentava el contingut de liti de l’aigua de l’aixeta, també augmentava el percentatge de nens diagnosticats amb TEA. El quartil més alt (> de 16,8 μg per litre) va mostrar un risc un 46% més gran que el quartil més baix (< de 7,4 μg per litre).

“En el futur, les fonts antropogèniques de liti a l’aigua poden estendre’s més mitjançant l’ús de bateries de liti i la seva eliminació als abocadors, amb una possible contaminació de les aigües subterrànies”.

Beate Ritz, autora principal d’aquest estudi, professora de neurologia a la David Geffen School of Medicine de la UCLA i professora d’epidemiologia i salut ambiental a la UCLA Fielding School of Public Health

Lithium in drinkwater verhoogt kans op autisme

El consum danès d’aigua embotellada es troba entre els més baixos d’Europa, la qual cosa significa que els danesos beuen majoritàriament aigua de l’aixeta.

Què és el liti i què fa al teu cervell?

L’oligoelement blanc platejat i el liti de metalls alcalís es troben naturalment en petites quantitats (micrograms) als aliments i especialment a l’aigua, amb concentracions que varien segons el país i la regió. Està relacionat químicament amb els minerals potassi i sodi i també es troba en petites quantitats a tot el cos, especialment als ossos, la tiroide i parts del cervell. Al cervell, el liti influeix en la transmissió d’estímuls entre les terminacions nervioses. Aquesta transmissió d’estímul s’interromp en persones amb símptomes de depressió, trastorn bipolar o mania. El 1949, el psiquiatre australià John Cade va descobrir que el liti tenia un efecte estabilitzador i calmant en el tractament dels trastorns anteriors. Des de llavors s’ha convertit en un medicament reconegut, on el liti s’utilitza en dosis elevades (800-1600 mil·ligrams). Tanmateix, ara la pregunta és fins a quin punt el liti és segur per a les dones embarassades, entre d’altres, atesa la creixent evidència que sembla que hi ha un vincle amb un major risc d’avortaments involuntaris, malalties renals, trastorns cardiovasculars i autisme en el fetus i els nounats. El liti pot arribar al fetus a través de la placenta.

lithium-rijk pekelwater dat uitdampt in de zon

A Amèrica del Sud, el liti s’extreu bombejant salmorra rica en liti i deixant-la evaporar al sol.

Que el liti sigui segur o no depèn de la dosi adequada

Ara està clar que el liti, malauradament, té un rang terapèutic estret: només hi ha una petita diferència entre una concentració que té poc o cap efecte i una concentració en què es produeixen símptomes d’intoxicació. Oficialment, a 10 mg/L de liti a la sang, hi ha una lleu intoxicació per liti. A 15 mg/L es poden produir símptomes com confusió i dificultat per parlar i a 20 mg/L hi ha risc de mort. El consum diari de liti dels aliments s’estima en 2 mil·ligrams al dia, essent els cereals, les verdures i l’aigua les principals fonts. L’aigua de salmorra conté fins a 0,050 a 2000 ppm, l’aigua de mar fins a 0,170 ppm i l’aigua dolça normalment conté menys de 0,001 a 0,003 ppm de liti.

“La dosi fa el verí”

Paracels, metge, filòsof i teòleg del segle XVI, acreditat com el fundador de la toxicologia. Va ser el primer a establir un vincle entre la dosi i els símptomes d’intoxicació.

Tanmateix, encara no hi ha estàndards de seguretat per al liti a l’aigua potable

No s’ha establert (encara) cap estàndard ni valors directrius per al liti a l’aigua (potable), ni als Països Baixos ni per l’OMS i l’EPA dels EUA (2). No s’ha derivat cap valor límit de risc per al liti (com ara una ingesta diària acceptable) i, curiosament, les autoritats no han identificat límits de toxicitat com NOAEL (Nivell d’efectes adversos no observats) per obtenir valors de referència basats en la salut. . Una exploració ràpida de bases de dades de l’ECHA, EFSA, EMA, RIVM, TERA/ITER, US EPA i OMS, entre d’altres, no va donar cap informació (addicional). El liti tampoc s’esmenta enlloc a l’informe flamenc sobre l’aigua potable de 2018 (3) a totes les llistes de substàncies tòxiques presents -i n’hi ha força- a la nostra aigua potable.

La Unió Europea està considerant classificar el liti com a substància tòxica

L’Agència Europea de Substàncies Químiques (ECHA) està examinant actualment si hauria de classificar el liti sota l’etiqueta de “toxina de categoria 1A reproducible”. Aquesta proposta es va fer a la Comissió Europea per classificar les sals de liti a més de carbonat i hidròxid com a substàncies nocives (4) per a la fertilitat i perilloses per als nens. Paradoxalment, el 2020, Europa va afegir el liti a la seva llista de matèries primeres essencials per al nostre continent. Per tant, Europa es troba en una contradicció entre classificar el liti com a producte perillós, d’una banda, i promoure ferotgement els cotxes elèctrics, d’altra banda, que funcionen amb bateries que fan un ús intensiu del liti. Qui guanyarà: salut i medi ambient o diners i beneficis?

Kraanwater rijk aan lithium vergroot kans op autisme

La Unió Europea també s’està plantejant classificar les sals de liti com a substàncies nocives per a la fertilitat i perilloses per als nens.

L’augment dels nivells de liti a les aigües subterrànies és preocupant

Els telèfons intel·ligents, els ordinadors portàtils i els cotxes elèctrics no funcionen sense liti a les seves bateries. A mesura que s’utilitzi més liti com a nou portador d’energia, més anirà a parar al medi ambient. Actualment, només es recicla entre el 5 i el 10% del liti de les bateries i el cost del reciclatge és elevat, especialment en relació amb el cost previst per extreure el liti de les aigües subterrànies. De moment, la major part del liti prové d’Austràlia, Xile, Argentina i Bolívia, però aviat també de Portugal(5), Alemanya (6) i a mitjà termini fins i tot dels Països Baixos (7). Bo per a l’economia, però la mala gestió dels residus de la mineria de liti o l’eliminació inadequada de productes que contenen liti poden augmentar la contaminació dels subministraments d’aigua potable a un ritme alarmant. La qual cosa sembla ser un motiu de preocupació vàlid (2).

Per què hauríeu d’evitar l’aigua de l’aixeta?

De l’anterior hauria de quedar clar que el liti pot contaminar ràpidament els subministraments d’aigua potable a causa de les grans quantitats de residus de medicaments que contenen liti al sistema de clavegueram i les conseqüències de l’extracció de liti. Per exemple, al riu Rin holandès el 2019, els valors de fons mitjans de liti eren de 10,4 μg/L (mitjana anual de quatre ubicacions de mostres) amb màxims específics del lloc de fins a 16 μg/L (RIWA, 2020). Com a resultat de l’extracció de liti prevista, s’espera que les concentracions al Rin augmentin i superin estructuralment els 7,5 μg/L. Això, òbviament, té conseqüències en els valors de liti de l’aigua de l’aixeta, ja que el liti no es pot o difícilment es pot filtrar de l’aigua de l’aixeta. No està bé i certament no per a grups vulnerables, com ara dones embarassades, nens (petits) i gent gran.

L’aigua mineral natural Pineo està lliure de liti

Pineo va fer diversos estudis sobre la seva aigua artesiana, que prové de les profunditats del massís muntanyós del Beneidó a Espanya. Això es deu al fet que és important que la qualitat sigui mesurable i Pineo també ha de ser segur de beure per a les dones embarassades i els seus fills no nascuts. Mireu vosaltres mateixos la prova física i química completa de l’aigua Pineo feta pel Laboratori Oliver Rodés (8) l’any 2014, concloent que Pineo conté un 0% de liti!

Pineo zuiver water zonder chemicalieën

Afortunadament, l’aigua mineral natural Pineo està lliure de liti i té un sabor meravellosament pur

Fonts:

  1. Association Between Estimated Geocoded Residential Maternal Exposure to Lithium in Drinking Water and Risk for Autism Spectrum Disorder in Offspring in Denmark
  2. Memo KWR: Toxiciteit Lithium – 16 april 2021
  3. Kwaliteit van het drinkwater 2018 – Vlaanderen
  4. Plaatst de EU lithium bij de giftige bestanddelen?
  5. In grote brokken witte steen heeft Portugal het ‘witte goud’ ontdekt
  6. Mogelijk grootste Europese lithiumvoorraad in Duitsland
  7. Zeldzame grondstoffen uit Europese bodem halen? Ook in Nederland kan dat, met lithium: ‘Mogelijk genoeg voor alle elektrische auto’s’
  8. Informes i recerca de l’aigua de Pineo