Roland Vanden Abbeele es va convertir en el primer sommelier d'aigua a Bèlgica el 2006.

{%CAPTION%}

Roland Vanden Abbeele fou escollit millor sommelier de Bèlgica l’any 2006.

«Abans, l’aigua es bevia quan hom estava malalt o el castigaven.» Són les paraules del millor sommelier d’aigua de Bèlgica. «Actualment, l’aigua està de moda. I l’aigua natural té moltes facetes.» A la selecció del sommelier, hi ha més de 100 aigües. Pineo hi és des del primer dia.

Per què és tan popular l’aigua?

Mai hauria cregut que l’aigua tindria aquesta importància. Actualment, hi ha diversos motius. L’aigua mineral natural és natura pura. No conté ni alcohol ni aigua. A causa dels cada cop més freqüents controls d’alcoholèmia, la gent beu cada cop més aigua en lloc de vi o cervesa. El fenomen de l’aigua és cada cop més important als restaurants. Vanden Abbeele explica Pineo. «Com el vi, l’aigua pot maridar amb un plat. L’aigua amb gas obre la gana i és ideal pel vermut i els plats senzills. L’aigua sense gas és ideal per al final o per als plats complexos. »

«Sortir hauria de ser una experiència. Servir aigua corrent de l’aixeta és perjudicial. «El sommelier d’aigua Roland Vanden Abbeele

Una carta d’aigua per a cada restaurant, que es respecta a si mateix i als clients.

«Els restaurants haurien de considerar l’aigua com un producte d’alta qualitat. No només han de donar importància al marge de benefici, sinó que també han de donar al client el que es mereix. Cada restaurant hauria de tenir com a mínim tres aigües diferents a la carta.» Una aigua sense marca és com una carta de vins sense marques. Aquests temps haurien de ser cosa del passat. Estem acostumats a cartes de vins amb diferents categories de preus, procedència i gustos. I ja és hora que fem el mateix amb l’aigua. La carta d’aigües hauria de ser igual de variada. El client que cuida la seva salut, els conductors, el client que segueixen una dieta i el client que vol aigua, tots hi tenen dret.

L’aigua d’osmosis inversa, els filtres d’aigua i la revitalització de l’aigua corrent no són dignes dels restaurants.

L’aigua mineral natural embotellada de diferents marques comporta el respecte cap al client. No hi ha res més ecològic que l’aigua envasada en envàs retornable. El rastre de CO₂ és gairebé imperceptible.
El transport de més de 2.000 km i la neteja de les ampolles només representa un 4% de petjada de CO₂.

L’aigua mineral natural és més segura. Per exemple, de l’aigua mineral natural Pineo se n’analitzen 400 paràmetres, quan de l’aigua corrent de l’aixeta, només 60.
El tractament per osmosis inversa mata l’aigua. Els filtres d’aigua tenen els seus límits i acumulen molta brutícia si es fa el manteniment adequat, fet que els converteix en un medi propici per als microorganismes. ¿Vitalitzar? Té poca credibilitat. L’aigua de l’aixeta es pot tastar; és aigua dura.

Roland va ser capaç de reconèixer l’aigua d’aixeta entre 54 mostres en un tast a cegues organitzat per l’associació de consumidors Test Purchase. En la seva opinió, no hi hauria d’haver aigua d’osmosis als restaurants.

«Vendre aigua de l’aixeta i voler fer calés és un error, s’envasi com s’envasi. És possible vendre aigua de l’aixeta sense demanar diners a canvi. Com a restaurador, però, destrueixes l’experiència de sortir a sopar. El client actual vol gaudir de l’experiència d’anar al restaurant, i aquesta inclou l’aigua», diu el sommelier d’aigua Roland Vanden Abbeele.

El got d'aigua de Pineo amb l'ampolla al fons.Qui és en Roland Vanden Abbeele, el primer sommelier d’aigua de Bèlgica?

Roland és un adolescent de 15 anys. Després d’acumular experiència al món de l’hostaleria, comença a fer classes a l’escola Ter Duinen a Koksijde, d’on han sortit reconeguts cuiners estrella. Aquí ha ensenyat els seus coneixements sobre begudes durant 23 anys. Com a sommelier i maître francès, llavors com al millor sommelier del món i per acabar com a sommelier d’aigua.

«Les classes en aquesta escola fomenten la reflexió a partir de les preguntes dels alumnes. »

Segueix formacions dedicades a l’aigua, fa cursets sobre l’aigua, assessora els restaurants com han de fer la carta d’aigües. I té la seva col·lecció privada d’aigües minerals naturals que pot distribuir a tot Flandes sota comanda. Agraïm al Roland Vanden Abbeele que compti amb l’aigua artesana Pineo.

Sommelier d’aigua i vins Vanden Abbeele Roland, Witte Baliestraat 4 a 8600 Leke, Bèlgica Telf.: 00 32 + 0478 / 34 37 70 www.watersommelier.be